Ernest “Badia ” Maftei – Prezent

6 martie  ,o zi  ca oricare alta ! 
Evenimente mai mult sau mai putin importante ne capteaza atentia , intr-un mediu in care informatia zboara mai repede decat o putem in fapt constientiza !
Eu ma opresc la un Roman ! La un om cu care am crescut , pe care-l vedeam ca reprezentant , icoana daca vreti ,a omului simplu , a taranului Roman ! Eu asa vedeam omul de la tara , romanul absolut . Imaginea sa reprezentand poate toti taranii romani ma urmareste si astazi intr-un mod placut care-mi adanceste respectul ce-l port oamenilor pamantului ! … curios este ca in timp ce scriu aceste randuri , imaginea dansului mi se plimba intr-un camp vizual numai de mine stiut , si parca undeva din departare ii aud vocea razand  ! 
Doamne Ajuta , zic si zambesc in sinea mea fericit …astazi ar fi fost ziua Lui !
A fost un idealist , care a semanat nadejde si buna voie oriunde a calcat ! Nu a fost in zadar , noi Tinerii nu L-am Uitat !
85 de ani Badia Maftei si-a trait viata si a fost un exemplu pentru Multi . Controversat datorita apartenentei la Miscarea Legionara , aruncat si tarat in inchisori de-a lunagul timpului Badia a crezut in Dumnezeu si in Neamul sau fiind un bun exemplu si astazi pentru tinerii care cred ca nu avem modele de urmat ! 
Putini stiu insa ca Badia Maftei a salvat de la moarte 136 de evrei pe care  i-a angajat la cariera de piatra de la Prajesti care apartinea  tatalui sau …iar acestia au depus marturie in favoarea sa, in timpul procesului. Ernest Maftei nu si-a uitat trecutul Nationalist participand   activ la  La Revolutia din 1989 si continuand cu demonstratiile din iunie 1990 , fiind pedepsit pentru aceasta de regimul vremurilor post decembriste ! 

         Image

 
 
Badia s-a născut la 6 martie 1920 în comuna Prajesti, langa Bacau.
La Şcoala Normala din Bacau a debutat cu versuri in revista Liliacul, editata impreună cu patru colegi.
Tot aici intra in Fratia de Cruce, organizatie anticomunista a tineretului national-crestin al carei lider devine. Avea 17 ani.
In 1937 participa la tabara FDC de la Carmen Sylva (azi Eforie Sud). In 1938, este arestat de autoritatile dictaturii regelui Carol II, fiind incarcerat în lagarul de la Vaslui. Aici va asista, pe 21 septembrie 1939, la executarea a cateva zeci de legionari, moment descris in numeroase intervieuri.
Între 1941-1945 urmeaza Conservatorul de Muzica si Arta Dramatica din Iasi.
Tot in aceasta perioada este arestat si condamnat de autoritatile antonesciene pentru activitate in FDC. Trece, ca detinut politic, prin inchisorile Galati, Jilava si Vacaresti. Judecat de patru ori pentru apartenentă la Miscarea Legionara, este achitat de fiecare data.
Dupa razboi este somer, fiind haituit pentru credinta sa politica. Joaca la Teatrul Poporului sub numele de Erman Valahu. Aici primeste Meritul Cultural clasa I, la care este nevoit sa renunte pentru a nu se deconspira.
Este arestat si condamnat de regimul comunist. O sansa unica face sa scape de condamnare, gratie talentului innascut.
Incepe cariera cinematografica cu pelicula «Desfasurarea», in 1953. Urmeaza o cariera de exceptie, Ernest Maftei insumand un palmares impresionant de filme, dintre care amintim cateva. Va deveni unul dintre monstrii sacri ai filmului romanesc si unul dintre cei mai populari actori romani.
Alaturi de Colea Rautu si alti actori, infiinteaza Uniunea Cineastilor din Romania.
In noaptea de 21 decembrie 1989 participa, alaturi de tineretul roman, la manifestatia anticomunista de la Piata Universitatii. Avea sa lase familiei un bilet cu urmatoarele versuri, pentru cazul in care nu s-ar mai fi intors:
„In lutul greu din care am plecat / Am framantat simtire. / Din ura am cladit iubire. / Intre seninul din Inalt / Si jalnicul de jos / Mereu m-am întors / In lutul greu din care am plecat. / N-am fost invins, dar nici n-am castigat. / Mi-e barba alba, incalcita, roasa. / Parinte, o sa vin curand acasa”.
 
In acea noapte, la baricada de la Intercontinental, reuseste sa ia doua pistoale mitraliera dintr-un TAB. Cu acestea va patrunde a doua zi in C.C. al P.C.R., dupa fuga lui Ceausescu.
Prima perioada a regimul neocomunist al lui Iliescu va insemna pentru Badia persecutii mai mari decat in perioada lui Ceausescu, dupa cum avea sa declare personal. Ernest Maftei va fi o permanenta a manifestatiilor de strada initiate de fortele anticomuniste incepand cu ianuarie 1990. Va fi de asemenea, unul din reperele Pietei Universitatii, indemnand tineretul sa lupte impotriva comunistilor care isi consolidau puterea.
Venirea minerilor in Bucuresti, la instigatiile lui Iliescu, a insemnat teroare si moarte raspandita pe strazile capitalei. In ziua de 14 iunie 1990, a fost ridicat de acasa de cinci indivizi deghizati in mineri, batut si aruncat pe taluzul Dambovitei, unde a zacut inconstient circa sapte ore. A fost salvat de un cetatean care l-a recunoscut si l-a transportat la urgenta.
Sotia sa avea sa decedeze, in urma unui infarct, din cauza acestor tensiuni.
In septembrie 1993, in timpul puciului de la Moscova, la radio Deutche Welle a fost nominalizat al cincilea pe presupusa lista a celor mai periculosi anticomunisti, facuta de autoritatile de la Bucuresti. Ramane memorabil raspunsul lui Ernest Maftei: „Hai ca-s porci ! Tocmai pe locul cinci şi nu pe primul?”
Badia Ernest Maftei ramane in memoria societatii romanesti ca un actor cu o popularitate uriasa, bucurandu-se de premii si distinctii nationale, ca si de simpatia publicului romanesc. A primit Premiul UCIN la implinirea a 50 de ani de cinematografie, iar din partea Consiliului Director al Uniunii Autorilor si Realizatorilor de Film din Romania, “Diploma de recunostinta”, pentru contributia la dezvoltarea artei si culturii nationale.
A colaborat la realizarea emisiunii cu caracter agricol «Ferma» pe TVR 2.
La varsta de 86 de ani, Badia a ramas un exemplu de demnitate. Astfel, in decembrie 2005, a refuzat oferta de a juca intr-o telenovela romaneasca, in ciuda onorariului impresionant (300 euro pe zi), considerand-o o productie mediocra. De asemenea, a refuzat premiul «Cel mai bun roman» pe 2005, pentru ca intre cei nominalizati se numarau personaje sumbre ale politicii ultimilor 16 ani si pseudovedete ale emisiunilor TV de nivel submediocru.
A fost membru al Partidului «Pentru Patrie» incepand din anul 1997, alaturandu-se luptei vechilor sai camarazi de credinta si suferinta. In aceasta calitate a participat la adunari publice initiate de PPP, adresandu-se in special tineretului, caruia ii cerea sa iasa din apatie si sa sprijine efortul unei reconstructii morale si politice in societatea romaneasca.
( pt. conformitate:  Florin DOBRESCU- Secretar general al PPP , preluare biografica dupa : http://www.miscarea.net/1-ernest-maftei.htm )
De acolo de unde esti Badie Maftei  , roaga-te pentru noi si pentru Unitatea Neamului Romanesc !
Multumim Badie , pentru ca ai fost  !
 
Sa nu auzim …pasatori !
 
Doamne Ajuta !
 C.T +
 
Advertisements

About cavalerultrac

...in multe inscriptii tracice, fiului, adica asa-zisului "Cavaler Trac"(Sfantul Gheorghe) Apolon-Zalmoxis, i se spune AUR si AURELIU, ceea ce ne duce cu gandul la "auriu; galben"..datorita puterii lui alchimice de transmutare a sa...pregatirea lui de razboinic a fost una meditativa in acelasi timp... cel care din omul simplu(metal impur) s-a transmutat in erou ( aur pur)...din inferior in superior Eroii au aura precum soarele... cei care demonstrau ca sunt eroi deveneau zei Eroul Trac a jucat un rol important la distrugerea asa zisilor reptilieni (ca sf. gheorghe este reprezentat doborand un reptilian sau balaur !
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s